Välkommen till Allt-i-Kummelnäs
ÖSTRA KUMMELNÄS
FASTIGHETSÄGAREFÖRENING


INNEHÅLL

Senaste nytt
Bli medlem
Om ÖKF
Styrelse m.m.
Stadgar
Karta
Mail-lista
Skrivelser
Arkiv
Handdator
Kontakt


Östra Kummelnäsbladet

© 2001-2016
Östra Kummelnäs
Fastighetsägare-
förening
&
Anders Lundell

ver 1.0

ARKIV

Här finns samtliga nyheter som tidigare funnits under 'Senaste nytt' på startsidan.

Välkomna på årsmöte tisdag 25 april 18:30!
(2017-04-14)
Vi ses i Kummäelnäs Kapell, fika finnes. Mötet tar ca en timme och är fullspäckat med dagsfärsk information om vårt kära Kummelnäs, bland annat om olovlig trädfällning och exploateringarna som planeras i Kummelnäs.

Glidartävling och Städdag Söndag 23 april
(2017-04-12)
Kummelnäs årliga Cykeltävling för alla barn och vuxna går av stapeln på söndag 23 april, kl 12:00 i hörnet Föreningsvägen/Höggarnsvägen. Fina priser utlovas som vanligt! Men först är det städdag kl 10:30, samling vid Kapellet, ta med kratta och handskar så städar vi våra gemensamma marker i en timme.

Historisk Promenad, söndag 19 mars kl 11-12
(2017-03-14)
ÖKF bjuder in till promenad genom Kummelnäs. Vår ciceron Hans Persson berättar om hur det såg ut här för flera hundra år sedan.

Samling vid Kummelnäs Kapell Söndag 19 mars kl.11:00 Promenaden tar ca en timme

Ta med egen varm dryck så bjuder vi på bullar under promenaden. Varmt Välkomna!

Julmarknad Kummelnäs Kapell Söndag 27 nov 11:00 - 14:00
(2016-11-26)
Välkomna till Kummelnäs årliga Julmarknad nu på söndag! Det bjuds på lokalt hantverk, julgodis och café med hembakat. I år har vi dessutom förmånen att några lokala författare har bokbord med sina alster. Så kom och få adventsstämning och fynda julklappar.

Varmt Välkomna!

Välkomna på årsmöte onsdag 19:00!
(2016-04-26)
I år försöker vi underlätta för alla att vara med genom att ses en vardagkväll, onsdag 27/4 kl 19:00 i Kapellet. Mötet tar ca en timme och är fullspäckat med dagsfärsk information om vårt kära Kummelnäs.

Det är särskilt viktigt att ni som flyttat till Kummelnäs de senaste åren kommer och gör er röst hörd för att vi i styrelsen ska veta vilka frågor vi ska driva och vad ni funderar på angående vårt fantastiska område.

Välkomna! Styrelsen

Lokala utställare till Julmarknad söndag 29 nov sökes
(2015-11-03)
ÖKF arrangerar traditionsenligt Julmarknad i Kummelnäs Kapell söndag 29 november kl 11-14. Det skulle vara roligt om fler lokala hantverkare eller skolklasser ville vara med och ställa ut på julmarknaden som brukar locka 300-400 besökare. Det kostar ingenting att ställa ut. Varje utställare får en del av ett bord och en duk, Därefter pyntar man sitt plats efter eget huvud. Känner du någon som skulle vara intresserad att ställa ut? Be de isåfall mejla på lars-henrik@telia.com

Välkommen på Årsmöte!
(2015-06-15)
Vi ses i Kummelnäs Kapell kl 19:00 tisdag 23 juni. Välkomna!

Glidartävling och Städdag Söndag 26 april
(2015-04-19)
Kummelnäs årliga Cykeltävling för alla barn och vuxna går av stapeln på söndag 26 april, kl 11:30 i hörnet Föreningsvägen/Höggarnsvägen. Fina priser utlovas som vanligt!

Men först är det städdag kl 10:30, samling vid Kapellet, ta med kratta och handskar så städar vi våra gemensamma marker i en timme.

Välkomna!

Julmarknad Kummelnäs Kapell Söndag 30 nov 11:00 - 14:00
(2014-11-25)
Välkomna till Kummelnäs årliga Julmarknad nu på söndag! Det bjuds på lokalt hantverk, julgodis och café med hembakat. I år har vi dessutom förmånen att några lokala författare har bokbord med sina alster. Så kom och få adventsstämning och fynda julklappar.

Varmt Välkomna!

Lokala utställare till Julmarknad söndag 30 nov sökes
(2014-11-04)
ÖKF arrangerar traditionsenligt Julmarknad i Kummelnäs Kapell söndag 30 november kl 11-14. Det skulle vara roligt om fler lokala hantverkare eller skolklasser ville vara med och ställa ut på julmarknaden som brukar locka 300-400 besökare. Det kostar ingenting att ställa ut. Varje utställare får en del av ett bord och en duk, Därefter pyntar man sitt plats efter eget huvud. Känner du någon som skulle vara intresserad att ställa ut? Be de isåfall mejla på lars-henrik@telia.com

Område G - Informationsmöte Torsdag 12 juni 19:00 i Kummelnäs Kapell
(2014-06-03)
Hej!

Du som boende i Område G är välkommen på diskussions- och informationsmöte angående den uppkomna situationen i planprocessen i Område G.

Planen har överklagats till Länsstyrelsen. Frågan är hur kan processen snabbas på? Kan vi förmå politikerna att trycka på Länsstyrelsen att behandla ärendet snabbare?

Genom att gå samman som en röst blir vi starkare. Vad är viktigast för er vad gäller ny detaljplan? Drickbart vatten? Bra avlopp? Byggrätt?

OBS! Det är viktigt att ni anmäler er mejladress för att vi snabbare, smidigare och billigare kan nå er med information om Område G. Klicka på "Maillista" till vänster och fyll i ert namn och mejladress snarast.


Välkomna!
Styrelsen i ÖKF
gm Maria Håård (mob 0704-254597) och Susanna Edwards, ansvariga för Område G

Välbesökt årsmöte
(2014-06-01)
Det var ett trevligt och välbesökt årsmöte en tisdagkväll i maj. Många saker diskuterades, särskilt den uppkomna situtationen i Område G som har överklagats till Länsstyrelsen. Styrelsen fick i uppdrag att skyndsamt få processen att gå så snabbt som möjligt. Protokollet finns för nerladdning här. Läs protokollet

Årsmöte tisdag 20 maj, 19:00, Kapellet
(2014-05-05)
Varmt välkomna på årsmöte! I år försöker vi underlätta för alla att vara med genom att ses en vardagkväll. Mötet tar ca en timme och är fullspäckat med dagsfärsk information om vårt kära Kummelnäs.

Det är särskilt viktigt att ni som flyttat till Kummelnäs de senaste åren kommer och gör er röst hörd för att vi i styrelsen ska veta vilka frågor vi ska driva gentemot kommunen och vad ni funderar på angående vårt fantastiska område.

Varmt välkomna!
Styrelsen

Glidartävling i fantastiskt vårväder
(2014-05-01)
I söndags genomförde vi den sjunde Glidartävlingen sedan starten vid vårt hundraårsjubileum. I sommarvärme och strålande sol (som vanligt) Per i Föreningsvillan vann vuxenklassen i utklassningsstil och Marcus vann barnklassen, strålande kämpat! Tack till alla deltagare och väl mött nästa vackra april!

Välkommen på Julmarknad på lördag!
(2013-11-28)
Vår traditionsenliga Julmarknad går av stapeln
lördag 30 november kl 11-14. Förutom hantverk
och julsaker finns det även kaffeservering med
hembakat och varmkorv.

Dessutom
. Julkransar, Julljus och Julpynt
. Julgodis och Julkryddor
. Pepparkakor
. Mössor och Hemstickat
. Hantverk och musik
och mycket mycket mer!

Varmt Välkomna!

Skötselplan för Rudträsk
(2013-09-23)
Skötselplanen för Rudträskområdet är nu färdig och finns tillgänglig att ladda ned.

Skötselplanen för Rudträsk reglerar hur Östra Kummelnäs Fastighetsägareförening, som ägare av marken kring Rudträsk, avser att förvalta detta naturområde. Kummelnäs vägförening, som enligt detaljplanen är huvudman för allmän platsmark i området kring Grävlingsberg kommer att vidta några åtgärder inom Rudträskområdet bland annat kommer några spänger att läggas ut för att göra området mer tillgängligt. Östra kommer att delta i det arbetet och bevaka att skötselplanen följs, samt passa på att i samband med vägföreningens arbeten genomföra eventuella övriga åtgärder. Skötselplan - klicka här

Protokoll från årsmöte
(2013-05-04)
Justerat protokoll från årsmötet är nu tillgängligt för nedladdning. här

Välkomna till Östradagen på söndag!
(2013-04-22)
Dagens kalendarium:
10:00 Årsmöte i Kummelnäs Kapell
11:00 Därefter Städdag, ta med handskar och krattor.
11:55 Vi bjuder på korvgrillning Föreningsv./Höggarnsv.
12:00 Glidartävling 2013 - Kummelnäs årliga Cykeltävling för alla barn och vuxna!
Välkomna på årets Julmarknad söndag 2 december!
(2012-11-20)
Vår traditionsenliga Julmarknad går av stapeln söndag 2 december kl 11-14. Förutom hantverk och julsaker finns det även kaffeservering med hembakat och varmkorv.

Dessutom
. Julkransar, Julljus och Julpynt
. Julgodis och Julkryddor
. Pepparkakor
. Mössor och Hemstickat
. Hantverk och musik
och mycket mycket mer!

Varmt Välkomna!

Ställ ut på Julmarknaden
(2012-10-04)
Östra bjuder in alla som vill att ställa ut på vår tradtionsenliga Julmarknad som går av stapeln Söndag 2 december kl 10:00 - 15:00. Varje utställare får en plats på ca 1 meter och först till kvarn gäller. (Ett bra tips för skolklasser som vill tjäna pengar till klasskassan!)

Anmäl er på epost: okf@kummelnas.se

Tack för ett trevligt årsmöte!
(2012-05-29)
Årsmötet var en trevlig sammankomst där vi diskuterade de olika frågorna som rör Kummelnäs. Protokollet från årsmötet kommer skickas hem till alla medlemmar och även läggas upp på hemsidan när det är justerat och klart.

Kallelse till extra årsmöte
(2011-11-11)
På söndag 27 november kl 9:45 hålls extra årsmöte i Kummelnäs Kapell. Mötet hålls med anledning av att beslutet att ändra verksamhetsår/bokslutsdatum måste tas på två årsmöten. Läs kallelsen

Sista dagarna för förslagsinsamling!
(2011-10-19)
Missa inte chansen att påverka Kummelnäs framtida utveckling. Prata ihop er med grannarna om vad ni vill och lämna in era förslag senast sista oktober. Se nedan. Vid årsmötet 2010 fick styrelsen i uppdrag att starta en Förslaginsamling från medlemmarna med syfte att långsiktigt utveckla Kummelnäs för de boendes fromma. Efter att ha sålt två fastigheter har föreningen ett betydande kapital (ca 2,1 miljoner efter skatt) vars avkastning kan användas till skötseln av vårt område i många år framöver. Då kapitalet är så pass stort bedömer styrelsen att en del av kapitalet kan användas till riktade insatser därav denna förslagsinsamling.

Regler för deltagande i förslagsinsamlingen är följande:
1. Förslagsinsamlingen är öppen för alla som är medlemmar i ÖKF.
2. Senaste inlämningsdatum är 30 oktober 2011. Förslagen skickas per e-post till okf@kummelnas.se eller per post till: ÖKF, Lövbergavägen 36 B, 132 39 Saltsjö-Boo
3. Förslagen måste vara väl genomarbetade med föreslagen totalbudget och även årlig budget för drift och underhåll. Dessutom organisation för genomförande och för drift och underhåll.
4. Samtliga förslag kommer att beredas av styrelsen tillsammans med förslagsställaren för att säkerställa kvaliteten på förslagen.
5. En fördel är om förslagen stöds av flera fastighetsägare så prata ihop er med grannarna om vad ni tycker är bäst för Kummelnäs.
6. När förslagen är färdiga skall de presenteras för medlemmarna på Årsmötet 2012 varefter omröstning kan ske.

Lycka till! /Styrelsen

Förslagsinsamling för Östra Kummelnäs:
(2011-06-21)
Vid årsmötet 2010 fick styrelsen i uppdrag att starta en Förslaginsamling från medlemmarna med syfte att långsiktigt utveckla Kummelnäs för de boendes fromma. Efter att ha sålt två fastigheter har föreningen ett betydande kapital (ca 2,1 miljoner efter skatt) vars avkastning kan användas till skötseln av vårt område i många år framöver. Då kapitalet är så pass stort bedömer styrelsen att en del av kapitalet kan användas till riktade insatser därav denna förslagsinsamling.

Regler för deltagande i förslagsinsamlingen är följande:
1. Förslagsinsamlingen är öppen för alla som är medlemmar i ÖKF.
2. Senaste inlämningsdatum är 30 oktober 2011. Förslagen skickas per e-post till okf@kummelnas.se eller per post till: ÖKF, Lövbergavägen 36 B, 132 39 Saltsjö-Boo
3. Förslagen måste vara väl genomarbetade med föreslagen totalbudget och även årlig budget för drift och underhåll. Dessutom organisation för genomförande och för drift och underhåll.
4. Samtliga förslag kommer att beredas av styrelsen tillsammans med förslagsställaren för att säkerställa kvaliteten på förslagen.
5. En fördel är om förslagen stöds av flera fastighetsägare så prata ihop er med grannarna om vad ni tycker är bäst för Kummelnäs.
6. När förslagen är färdiga skall de presenteras för medlemmarna på Årsmötet 2012 varefter omröstning kan ske.

Lycka till! /Styrelsen

Årsmöte måndag 30 maj, 18:30
(2011-05-16)
Årsmötet 2011 går av stapeln i Kummelnäs Kapell kl 18:30. Med buss 448 från Slussen kl 18:00 hinner man precis lagom.

Förutom kaffe och kakor bjuder vi på mycket matnyttig information om det som rör vårt kära Kummelnäs.

Varmt Välkomna!

Naturvandring vid Rudträsk
(2011-05-03)
På måndag 9 maj kl 19 inbjuds härmed alla intresserade till en naturvandring runt Rudträsk. Ivar Häggblom och Gunilla Lindholm som arbetar med våra skötselplaner för naturmark kommer visa och berätta om detta unika naturområde mitt i vårt kära Kummelnäs.
Samling vid stora eken bredvid Föreningsvägen 4.
Varmt Välkomna!

Glidartävling och Städdag Söndag 17 april
(2011-03-11)
Årets Glidartävling och Städdag går av stapeln Söndag 17 april. Vi brukar ha tur med vädret så det får vi hoppas även i år då vi har lagt den en vecka tidigare pga påskhelgen. Välkomna!

Julmarknad Söndag 28 November kl 11-15
(2010-11-18)
Årets numera traditionsenliga Julmarknad går av stapeln söndag 28 nov kl 11-15. Förutom ett hembakat café och julmusik finns det mycket annat. Julsaker och julgodis, Julpynt och Julkransar, Vintermössor, musik, örter, kryddor med mera.

Varmt Välkomna!

PS. Är du intresserad att vara med så anmäl deltagande till vår Julmarknadsgeneral Daniel Dworetsky på epost: daniel.dworetsky@csrsweden.se

Samråd för område G startar nu!
(2010-05-31)
Nu har kommunen tagit fram planförslag för område G. Senast 28 juni ska de boende ha skickat in skriftliga synpunkter till kommunen för att dessa ska beaktas i det efterföljande korrigeringsarbetet. Så nu uppmanas alla boende att ta del av planförslaget. Dessutom eftersöks medlemmar till Referensgruppen som nu startar igång arbetet igen, mejla intresse till Susanna Edwards som är sammankallande på trapio@bostream.nu Länk till kommunens hemsida där ni kan ladda ner planförslaget som pdfer: http://www.nacka.se/web/bo_bygga/planering/detaljplanering/Nyheter/Sidor/sydostrakummelnas.aspx

Välkomna till årsmöte på lördag 29/5 kl. 10:00 i Kummelnäs Kapell!
(2010-05-25)
Nu är försommaren här och då är det dags för Östras årsmöte. Vi bjuder på kaffe och kaka och mycket matnyttig information om vårt kära Kummelnäs!

Varmt välkomna på lördag!

Område G´s detaljplan klar för samråd i maj/juni.
(2010-05-04)
Planförslaget för södra delen av vårt verksamhetsområde, Område G, är snart klart för samråd. Det säger ansvarig planarkitekt på Nacka kommun, Therese Sjöberg. Enligt tidsplanen kommer förslaget skickas ut till de boende i månadsskiftet maj/juni.

Därefter har man fyra veckor på sig att inkomma med skriftliga synpunkter på planförslaget till kommunen. Efter detta kommer planförslaget revideras och gå till utställning i höst. Till årsskiftet är det troligt att den nya planen har vunnit laga kraft. Planen kommer innehålla större byggrätter för permanent boende, Enskilt huvudmannaskap (vilket innebär att Kummelnäs Vägförening fortsätter att sköta vägunderhållet), planering för omhändertagande av dagvatten och fastställer den befintliga fastighetsindelningen (dvs ingen styckning av tomter). När planen vunnit laga kraft kan Vägföreningen genomföra de föreslagna vägförbättringarna och kommunalt vatten och avlopp kan planeras och byggas ut. Detta innebär att VA-arbetena borde kunna komma igång under 2011-12 beroende på om eventuella överklaganden av planförslaget försinkar processen. Dessutom ska VA-arbetet samplaneras med den kommunala Vikingshillsvägen som behöver byggas om från grunden. Detta kan försena byggprocessen men det är ännu för tidigt att säga säkert.

Städdag och glidartävling söndag 25 april!
(2010-04-07)
Efter en synnerligen sträng vinter så har snön äntligen smält undan. Nu är det dags att förbereda för sommarens fröjder i våra gemensamma naturområden! Söndagen 25 april städar vi våra stränder och runt Svart­putten i en knapp timmes tid. Vi samlas vid Kummelnäs Kapell kl. 10:00, ta med krattor och handskar. ­Vi är klara ca kl.11:00.

Därefter går Östras glidartävling av stapeln för tredje året i rad! Starten på tävlingen är på Föreningvägen i hörnet Höggarnsvägen. Vuxna och barn tävlar i två olika omgångar, fina priser utlovas! Östra bjuder på varmkorv och dricka, varmt välkomna!Förra årets glidartävling bjöd på spänning och fika i solen.
Snart ställde de tävlande upp sig.
Julmarknad lördag 28 november.
(2009-10-20)
Årets julmarknad går av stapeln lördagen 28 november, första adventshelgen. Om ni är intresserade av att vara med och sälja saker så kontakta Julmarknadsgeneralen Daniel Dworetsky på telefon 070-999 89 96.

Välkommen på årsmöte!
(2009-06-06)
Årsmötet 2009 går av stapeln söndag 7 juni kl 10:00 i Kummelnäs kapell. Förutom kaffe och kaka kommer vi bjuda på en hel del information om vårt kära Kummelnäs.

Varmt Välkomna önskar styrelsen!

Valborgsfirande i Kummelnäs Inre 20:00
(2009-04-29)
Årets valborgsfirande går av stapeln i Kummelnäs Inre (hamnen nedanför korsningen Kummelnäsvägen/Lövbergavägen). Brasan skulle ha tänts klockan 20:00. På grund av det ovanligt torra vädret har nacka brandförsvar beslutat om eldningsförbud varför det i skrivandes stund är högst osäkert om det blir någon valborgs-brasa.

Men Valborgsfirande blir det! Trubadur Bernt Törnblom uppträder med Kummelnäskören och dessutom gästspelar The Mamas som framför jazzpärlor.

Grillen kommer att tändas så ta med något att grilla, njut av den härliga vårkvällen som för en gångs skull inte kommer vara blöt och kall och umgås med grannarna från hela Kummelnäs!

Varmt Välkomna önskar styrelserna i KVF, ÖKF och Västra!

Städdag och glidartävling Söndag 19 april!
(2009-03-18)
Nu när våren äntligen är här så måste vi få ordning på våra gemensamma naturområden inför sommarens lek och bad.

Söndagen 19 april städar vi våra stränder och runt Svartputten i en timmes tid. Samling vid Kummelnäs kapell kl. 10:00.

Därefter går årets glidartävling av stapeln. Starten är på Föreningvägen i hörnet Höggarnsvägen. Precis som förra året har vi ett barn-heat och ett vuxen-heat. Fina priser utlovas!

Förra året var det stor succé Så olja cykelkedjorna och ge järnet!

Vägföreningens Årsmöte Söndag kl. 10 i Myrsjöskolan
(2008-01-16)
Kom till Vägföreningens Årsmöte på söndag om du har frågor eller undrar något om det pågående VA-arbetet i Nordöstra Kummelnäs och Kummelnäsvägen. Senaste information om status för kommande VA-arbeten i område G utlovas också.

Kummelnäs Julmarknad går av stapeln söndag 23 november
(2008-11-11)
Kummelnäs Julmarknad slår upp portarna vid Kummelnäs Kapell söndagen 23 november kl.11-15.

Det finns förutom hantverk och julsaker även ett café med hembakat, varmkorv och glögg.
. Julkransar, Julljus och Julpynt
. Pepparkakor och Julgodis
. Keramik och skulpturer
. Mattor, vantar och kuddar
. Smycken och fotografi
. Örter, salvor och musik
. Julmüsli och Teer
och mycket mycket mer!
Vi önskar alla varmt välkomna!

PS. Om du är intresserad av att ställa ut på Julmarknaden så skicka ett mejl till lars-henrik@kummelnas.se


Årsmöte på söndag 1 Juni, 10.00, i Kummelnäs Kapell
(2008-05-31)
Varmt välkomna på årsmöte! Förutom kaffe och kaka kommer vi informera om planomröstningen i område A och G.

Mycket lyckad städdag och glidartävling
(2008-04-20)
I strålande solsken årets första riktiga vårdag genomfördes för första gången Kummelnäs Glidartävling.

Efter en timmes städning då ett trettiotal boende hjälptes åt att städa våra stränder och Rudträskområdet bjöd föreningen på varmkorv, dricka och kaffe. Därefter startade glidar-tävlingen för barn och sedan för vuxna. Ett tjugotal deltagare slogs om vem som kunde rulla på cykeln längst från starten på krönet vid Föreningsvägen/Höggarnsvägen förbi korsningen vid Drottningvägen och fram till Lövbergavägen.

Klara Zethraeus var den lyckliga vinnaren i barnens tävling. Lars Nordström vann vuxen-heatet med barlast i form av 1-årige Emil.

Styrelsen vill tacka alla som hjälpt till med arrangemanget och alla deltagare, det här gör vi till tradition!

Anmäl incidenter med lastbilar
(2008-02-06)
Nu under januari har byggarbeterna tagit fart ordentligt i vårt område. Och lastbilstransporterna har ökat väsentligt. Styrelsen har bara den senaste veckan fått ta emot en handfull klagomål där man upplever att lastbilarna kör för fort, inte väjer och inte tar hänsyn till gående och andra bilar.

Detta är naturligtvis helt oacceptabelt både för oss och Frentab som sköter byggnationerna. De vill ha en så bra relation till de boende som möjligt trots alla uppgrävda vägar.

Frentabs ansvariga vill ha så mycket fakta om varje incident som möjligt för att kunna spåra chaufförer som inte sköter sig.

Därför uppmanar vi nu alla som upplever något obehagligt att genast anteckna tid, plats, bilnummer, färg på lastbil med mera och mejla till ÖKFs ordförande Lars-Henrik Lindahl på lars-henrik@telia.com.

På så sätt kan vi ta tag i problemet redan nu så att vi de kommande tre åren, som arbeterna kommer hålla på, kan få en dräglig samvaro med Frentab på våra vägar.Succé för Julmarknaden och Arkitektutställningen!
(2007-11-26)
Den kombinerade Julmarknaden och Arkitektuställningen som Hundraårsfirande ÖKF arrangerade i Kapellet sista helgen i November blev en stor succé. Under båda dagarna var det en strid ström av gäster och vi räknade in drygt 350 besökare totalt.

Lördagen bjöd på strålande vinterväder med några minusgrader och julmarknadsdelen kunde husera utomhus medan Arkitektutställningen och Caféet var inne i värmen. Barn från Backeboskolan sålde hembakt för att spara ihop till en klassresa och affärerna gick strålande bland fikasugna gäster.

Våra kära arkitekter Ivar och Gunilla Häggblom, Mathilda Berg och Josef Eder svarade på frågor och diskuterade lämpliga tillbyggnadsidéer medan vår trädgårdsexpert Marika Delin och Byggnadsantikvarie Ulrika Rydh kunde svara på övriga frågor. Tänk vilka fantastiska förmågor vi har till grannar i Kummelnäs-Vikingshill!

På söndagen blev novembervädret mer sig likt och hela Julmarknaden fick flytta in i kapellet undan regnstänken. Men inte blev det sämre för att det blev trängre, tvärtom. Marknadsstämningen stod högt i tak och till det bidrog vår kära trubadur Bernt Törnblom som sjöng Julvisor med ackompanjemang.

Här nedan ser ni lite bilder från de bråda marknadsdagarna.

Ett stort tack till våra duktiga experter och ett stort tack till våra tappra hantverkare och ett stort tack till Backeboskolans mysiga kafé! Och naturligtvis ett stort tack till alla glada besökare som skapade den härliga julstämningen!

Väl mött önskar styrelsen i ÖKF!Strax innan öppning på lördagen
Snart började besökarna strömma in!
Bernt spelade och arkitekterna svarade
På söndagen var alla inomhus, trångt och trevligt!
Våra duktiga hantverkare visade och sålde sina varor.

Område G hastigt nerprioriterade av politikerna!
(2007-11-07)
I kommunens nya priolista över vilka planområden som kommer behandlas först var ÖKF nöjda över första förslaget som innebar att Område G låg i högsta prioritet. Men när priolistan klubbades i Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden hade Område G halkat ner till lägre prioritet! Utan någon förvarning hade man gjort en ny bedömning.

"Vi tog hänsyn framförallt till miljön" säger Cathrin Bergenstråhle, ordförande i Miljö- och Stadsbyggnadsnämden. Ett något märkligt uttalande då Område G´s befintliga enskilda avlopp belastar Karbosjön och Svartputten. Två sjöar som behöver akut miljövård.

Styrelsen i ÖKF kommer göra allt som står i deras makt för att få upp Område G på högsta prioritet igen. Som boende är det mycket bra om man tar kontakt med politikerna i Miljö- och Stadsbyggnadsnämden och beskriver hur väl vårt område behöver vatten och avlopp.

Arkitektutställning och Julmarknad i Kummelnäs Kapell 24-25 November
(2007-10-24)
Som en del i föreningens 100-årsfirande arrangerar ÖKF en Arkitektutställning och Julmarknad vid Kummelnäs Kapell helgen 24-25 november.

Vad ska man tänka på när man bygger ut huset? Hur bygger man en tillbyggnad som passar med befintlig byggnad? Kan man spara den fina gamla stugan som gäststuga? Var ska man placera ett nytt hus på en sluttningstomt? Dessa och många fler frågor kan man diskutera med en arkitekt på arkitektutställningen. Dessutom kommer det finnas trädgårdsexperter och inredningsdesigners tillgängliga för konsultation.

I anslutning till utställningen arrangerar ÖKF även en Julmarknad med utställare från Kummelnäs-Vikingshill. Det kommer finnas julmüsli, café, vinteräpplen, skulpturer, krukor, kransar, träleksaker, egentillverkade salvor och andra juliga mysigheter.

Så boka in den sista helgen i november. Ett mer detaljerat program kommer presenteras två veckor före utställningen.

Varmt välkomna önskar ÖKFs styrelse!

Vatten och avlopp i Nordöstra Kummelnäs färdigt först i maj 2010
(2007-08-18)
Upphandlingen för VA-arbeterna i Planområdet Grävlingsberg och Söder Grävlingsberg är färdig första september. När kommunen har valt entreprenör har denne fram till mitten av 2010 på sig att göra klart vatten och avloppsdragningarna i området.

Anledningen till förseningen är att projekteringen av huvudvattenledningen till Backeboskolan måste göras klart först och från början planerades den vara färdigbyggd hösten 2007. Men utan huvudvattenledning kan inte resten av arbeterna göras färdiga så därför blir det samma entreprenör som kommer utföra båda delarna.

Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt detta men vi i Norra Boo är ju vana vid förseningar vid det här laget! Dessutom är det mycket stort tryck på byggsektorn just nu så kommunens projektledare Jonas Nylander var inte säker på att de skulle få in så många anbud på VA-arbeterna överhuvudtaget. Så vi kanske snarare ska hoppas att det är klart i maj 2010!

Välbesökt 100-årskalas för Östra Kummelnäs
(2007-06-03)
I strålande solsken och ljumma vindar inleddes Östra Kummelnäs Jubileumsår med ett stort kalas efter årsmötet. Det bjöds på sill och potatis, tårta och punsch, precis som för hundra år sen.
Ett sjuttiotal gäster njöt, inte bara av solsken och grannar, utan också av trubadur Bernt Törnblom som sjöng och spelade så vi kände oss förflyttade ännu längre söderut!

Under Jubileumsåret som nu är officiellt invigt kommer det anordnas fler jubileumsaktiviteter, så håll ögonen öppna!

100-årskalas för Östra Kummelnäs, Lördag 2 Juni kl 12:30 vid Kummelnäs Kapell
(2007-05-20)
För att fira att vårt vackra Kummelnäs grundlades för hundra år sedan bjuder Östra Kummelnäs Fastighetsägarförening härmed in till födelsedagskalas. Kom och avnjut Sill-lunch (till barnen finns köttbullar), kaffe, födelsedagstårta och fiskdamm för alla barn. Dessutom kommer trubadur Bernt Törnblom att underhålla och vi arrangerar boulemästerskap för de som vill (ta med klot).

Hjärtligt Välkomna!
Styrelsen

PS. Ta med filt att sitta på. Vid fint väder är vi ute och vid annat väder tränger vi ihop oss i Kapellet. Det kommer ej gå att parkera utanför Kapellet så lämna bilen hemma.

OSA SENAST ONSDAG 30/5, HELST TIDIGARE.
Mejla hur många som kommer till: okf.styrelse@kummelnas.se

Årsmöte på lördag 2 Juni, 10.30, i Kummelnäs Kapell
(2007-05-18)
Mycket välkomna till årsmötet 2007! Förutom kaffe och kakor bjuder vi på mycket matnyttig information om det som rör vårt kära Kummelnäs. Bland annat:
. Detaljplanen i Norra Östra Kummelnäs: Information om VA-utbyggnaden och den planerade vägombyggnaden i planområdet.
. Område G, Södra Östra Kummelnäs: Information från Referensgruppen om status för området.
. Dessutom kommer arborist Thilo Beeker och berättar om hur man kan sköta om sina träd och vad man bör tänka på om man vill ta ner träd eller plantera nya.

Tidsplan för VA- och vägutbyggnad i Nordöstra Kummelnäs
(2006-10-17)
Efter att detaljplanen för Nordöstra Kummelnäs vunnit laga kraft har exploateringsenheten på Nacka Kommun startat detaljprojekteringen.
Denna kommer pågå till våren 2007 och därefter ska kommunen handla upp en VA-entreprenör under sommaren 2007. Arbetena beräknas starta oktober 2007 och kommer pågå ca 1 - 1,5 år. Allt enligt Jonas Nylander på Nacka exploateringsenhet som är ansvariga för VA-utbyggnaden.

Under KVFs extra föreningsstämma måndag 16/10 togs beslut om att bilda en sektion för Nordöstra Kummelnäs som kan börja arbeta med planering av vägombyggnationerna. Dessa kommer starta direkt efter att kommunen har byggt ut VA-nätet under förutsättning att ingen fastighetsägare överklagar någon del i lantmäteri-myndighetens förslag. (Om det skulle bli fallet kan vägombyggnationerna försenas ytterligare något år.)
Till sin hjälp har KVF tagit Sture Källgåren som har arbetat i årtionden på Nacka Lantmäteri. Han kommer förbereda KVFs underlag till Lantmäteriet så det ska gå så snabbt som möjligt.

Östra Kummelnäs fyller 100 år!
(2006-09-07)
I vår är det 100 år sedan som Kristna Egnahemsföreningen köpte den mark som sedemera skulle bli Östra Kummelnäs av Kummelnäs Gård.
Styrelsen planerar ett hundraårsjubileum under våren och är nu intresserade av att komma i kontakt med gamla Kummelnäsbor som har gamla handlingar och foton från den första tiden i Kummelnäs. Mejla till okf.styrelse@kummelnas.se.

Anmäl dig till kräftfiske senast 31 maj
(2006-05-24)
Anmäl dig till Sågsjöns fiskeklubb och delta i utlottningen av kräftfiskeplats och kväll. Betala in 50:- på Kräftfiskeklubbens postgirokonto 1388842-5 senast onsdagen 31 maj 2006. För mer information läs vidare här.

Kräftfisket i i Sågsjön kommer i år att äga rum under tiden 11 augusti till 10 september. Fisketiderna för dagkort blir 11-12 augusti, 18-19 augusti, 25-26 augusti, 1-2 september och 8-9 september. Liksom tidigare kostar dagkort 100:- och säsongskort för strandägare 200:-. Deposition för dagkortsinnehavare vid uthämtning av redskap är 500:- som återfås vid återlämnande av redskapen. Dagkort avser fiske från strand (ej båt) med klubbens redskap och fångst av max. 40 kräftor av godkänd storlek.
För rätt till deltagande i årets kräftfiske fordras att medlemsavgift om 50:- är inbetald på Kräftfiskeklubbens postgirokonto 1388842-5 senast onsdagen den 31maj 2006. Avgift för säsongskort betalas vid samma inbetalning. Betalning för dagkort kan ske i samband med fiske. Vid inbetalningen ange, förutom namn, adress och fastighetsbeteckning, även gärna önskemål om val av fiskekväll. Utlottning och tilldelning av fiskekväll kommer att ske senast 5 juni och meddelas per mail och till medlemmar utan mailadress per brev.

Välbesökt årsmöte i Kummelnäs Kapell
(2006-05-22)
Lördagen 20 maj gick Östras årsmöte av stapeln i ett fullsatt Kummelnäs Kapell. Stora mängder information stod på dagordningen då styrelsen redovisade både status och enkätsvar i område G, möjliga händelseutvecklingar i Söder Grävlingsberg, politikernas ställningstagande i Sågsjö-frågan och styrelsens verksamhetsplan för 2006-2007.
Protokoll från årsmötet kommer finnas tillgängligt, justerat och klart, efter midsommar.

Årsmöte på lördag 20 maj, 10:00 i Kapellet
(2006-05-15)
Mycket välkomna till årsmötet 2006 på lördag klockan 10:00! Förutom kaffe och kakor bjuder vi på mycket matnyttig information om det som rör vårt kära Kummelnäs. Bland annat:
. Detaljplanen Söder Grävlingsberg: Information om nuläget och olika möjliga framtida scenarion.
. Detaljplanen för område G: Redovisning av enkätsvaren och information om tidsplanen som den ser ut just nu.
. Värmdös avloppsledning: Kommer den att dras genom Sågsjön eller i Kummelnäsvägen?
Information om nuläget och Nackas politikers ställningstaganden.
Dessutom kommer styrelsen berätta om vad vi planerar inför kommande verksamhetsår.

Lämna in motion till årsmötet senast 30 april
(2006-04-21)
Om du vill lämna in motioner till ÖKFs årsmöte som går av stapeln 20 maj kl 10:00 i Kummelnäs Kapell så är sista datum 30 april. (Tidigare har annat felaktigt datum angetts i ÖK Bladet vilket vi ber om ursäkt för)
Det kan gälla förslag till nya rekreationsplatser på ÖKFs marker, nya sätt att hantera arbetet i ÖKF eller andra förslag som förbättrar för de boende i vårt område.

Arbetsdagen framflyttad till lördag 29 april
(2006-03-30)
Då årets vinter och snötäcke varit ovanligt envist flyttar vi fram arbetsdagen från 2 april till 29 april då vi räknar kallt med att våra marker är städbara. Samling kl 10:00 vid Kummelnäs Kapell. Ta chansen att umgås med grannarna och fräscha upp våra gemensamma naturområden. ÖKF bjuder på korvgrillning och fika!

Vi träffas vid Kummelnäs Kapell kl. 10:00 och delar upp oss på fyra områden - Västra Uppf.väg och strand, Östra Uppf.väg och strand, Rudträsk och Svartputten.
Vi ska samla skräp och städa upp. Vid Västra uppf.vägens strand ska vi dessutom sätta upp en fikaplats så att fler kan njuta av vackra solnedgångar över fjärden i sommar!
Välkomna!
Styrelsen i Östra Kummelnäs Fastighetsägarförening

Risk för svagare is på Sågsjön med avloppsledning
(2006-03-17)
Sågsjögruppen har kommit fram till ett antal negativa konsekvenser för Sågsjön om Värmdös nya avloppsledning dras genom sjön. Det handlar om både estetiska frågor som trädfällning och mer allvarliga risker som sänkning av vattennivån och avloppläckage. Dessa risker har Sågsjögruppen framfört till tjänstemännen på Nacka och Värmdö kommun men nu är det viktigt att du som närboende också reagerar. Det är viktigt att inte tiga still när våra rekreationsområden hotas, ta kontakt med kommunen och framför dina synpunkter.

Värmdös avlopp genom Sågsjön?

Värmdö kommun planerar att överföra avloppsvatten till Käppalaverket med ledning via Baggensfjärden - Kilsviken - Sågsjön - pumpstation vid Porsmosseverket. För närvarande pågår arbete med en miljökonsekvensbeskrivning av alternativa ledningsdragningar. Sågsjögruppen är en arbetsgrupp med representanter för fastighetsföreningarna Kummelnäs östra, Kummelnäs västra, Sågsjön, Sågsjöhöjden, Rensättra och Riset samt Sågtorpskolan. Gruppen har träffat handläggande tjänstemän i Värmdö och Nacka samt anlitade konsulter och då ombetts framföra sina önskemål om följande viktiga frågor och risker som den anser att miljökonsekvensbeskrivningen bör belysa.
Anläggningsrisker
- Trädfällning, arbetsvägar och andra ingrepp i Sågsjöns strandmiljö skulle allvarligt minska strändernas rekreationsvärden
- Sänkning av Sågsjöns vattenstånd får ej ske
- Efter undersökning av bl.a. fosfatinnehåll i sedimenten i det grunda sundet mellan Sågsjöns N och S delar skall riskerna av en muddring och omröring av sedimenten med een ev. närsaltpåverkan på sjön bedömas
- Riskerna med ev muddring / sprängning i sjöns botten
- Anläggning av avloppsledning via sjöns N utloppsbäck och Näckdjupet anser vi vara helt uteslutet. Det skulle förstöra en värdefull och mycket uppskattad och flitigt utnyttjad natur- och rekreationsmiljö med bl.a rik bäckfauna och vinterlokal för strömstare. Om ledningen kommer att dras via Sågsjön kan den gå längs Kummelvägen fram till f.d. Porsmosseverket och nuvarande pumpstationen

Driftsrisker
- Läckage vid Eriksvik med sänkning av Sågsjöns vattenstånd
- Placering av en pumpstation måste ske så att en ev. bräddning inte kan påverka Sågsjön eller områden inom sjöns tillrinningsområde. Den får heller inte påverka natur.och kulturmiljön i området mellan Sågsjön och Boo kyrka
- Risken för läckage från ledningen genom Sågsjön
- Uppvärmning av sjövattnet kring ledningen med ev. sämre isläggning på grunt vatten i sundet (.Denna punkt har ännu ej framförts till konsulterna)

Samordningsvinster
Man bör studera en alternativ dragning av avloppsledningen från Eriksvik, längs Kummelnäsvägen- Solviksvägen fram till kulverten från f.d. Porsmosseverket. Denna skulle kunna samordnas med anläggning av ko mmunalt VA inom lplanområdena F och G där detaljplaneläggning f.n. pågår. Detta bör innebära samordningsvinster vilket bör utredas

Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att belysa O-alternativ, ledningsdragning genom Sågsjön eller längs Kummelnäsvägen. Den avses vara färdig under försommaren 2006. Ett samrådsmöte är tänkt att hållas under mars. Resultatet av detta kommer att meddelas senare.

Sågsjögruppen välkomnar kommentarer på ovanstående frågor samt eventuella nya synpunkter att beakta vid ärendets fortsatta behandling. Sådana kan lämnas till någon av oss.
För Sågsjögruppen 2006-02-28
Carl-Cedric Coulianos (747 84 26), Rolf Jansson (747 84 52), Brita Ström (747 84 04), Margareta Wendelheim (32 34 93, 747 93 55)

Endast de tre utomstående har överklagat planen som helhet
(2006-02-16)
Som vi har skrivit tidigare är det ingen boende inom Planområdet Söder Grävlingsberg som har överklagat planen som helhet.
En av exploatörerna på Grävlingsberg, Per Lindgren har klagat på detaljer kring sin tomt, men han har inte klagat på planen som helhet, huvudmannaskap etc. som de tre utomstående Bertil Damberg, Karin Norman och Tore Kellquist. Med endast Per Lindgrens överklagan hade kommunen kunnat arbeta vidare enbart med hans tomt och planen som helhet vunnit laga kraft 13 januari 2006!
Men nu blev det inte så för att dessa tre uppenbart vill sabotera för de boende i Söder Grävlingsberg.
Om ni vill diskutera med Karin Norman hur hon har resonerat när hon gjort detta finns möjligheten att göra det på Träffpunkt Boo i Orminge Bibliotek varje torsdag under våren då hon sitter där som representant för Socialdemokraterna.
Om ni vill läsa överklagan från de tre utomstående så klicka på länken nedan. Läs mer

Protestera mot utomståendes försök att sabotera detaljplan!
(2006-02-14)
Som alla kunnat läsa i NVP har tre utomstående personer överklagat planen för Söder Grävlingsberg. Det är Bertil Damberg, Karin Norman och Tore Kellquist. Alla tre bor hundratals meter utanför planområdet.
Detta gör att planen, som ingen av de boende har överklagat, försenas med flera år. Naturligtvis är det helt oacceptabelt att utomstående ska kunna förstöra så mycket för andra. Nu uppmanar vi alla som vill protestera mot detta att göra sin röst hörd. Mejla era åsikter till oss (okf.styrelse@kummelnas.se) eller till de som överklagat.

Rådjurs-avskjutning vecka 2 och 4
(2006-01-07)
Det blir ett nytt försök att decimera rådjurs-stammen i Norra Boo under vecka 2 och 4. Under novemberförsöket uppnådde man inte önskat resultat så nu försöker Nackas jägmästare och medhjälpare igen. Man kommer vidta alla nödvändiga säkerhetsåtgärder. För mer information kontakta Rolf Jansson på tel 747 84 52.

Planen för Söder Grävlingsberg klubbad i Kommunfullmäktige
(2005-12-15)
Nu har äntligen detaljplanen för Söder Grävlingsberg blivit slutgiltigt godkänd i Nacka Kommunfullmäktige. Efter ett intensivt arbete som har bedrivits i närmare sex år har vi nu en plan som en oerhört stor majoritet (över 90%) ställer sig bakom och är nöjda med, så även ÖKF. Kommunen har varit lyhörda för de boendes önskemål och tagit fram en plan som bevarar Kummelnäs unika karakär. Vi slipper sönderstyckade tomter, asfalterade vägar och hus som känns staplade på varann. Istället kommer Norra Östra Kummelnäs fortsätta att vara ett unikt område i Stockholm där man kan njuta av vackra vyer på söndagspromenaden.

Skyddsjakt på rådjur vecka 48
(2005-11-27)
Jägmästaren i Nacka kommer bedriva skyddsjakt i Kummelnäs-Vikingshill 28/11 till 2/12. Detta efter flera bilolyckor med rådjur inblandade i området. Skyddsjakten omgärdas av högsta säkerhet men var ändå uppmärksam på varningsskyltar i aktuella områden.

Planen för Kummelnäs Söder om Grävlingsberg klubbad i Områdesnämnden
(2005-10-19)
Vid Områdesnämndens möte 12 oktober togs beslut om att tillstyrka planförslaget och överlämna ärendet till kommunfullmäktige för beslut om antagande.

Det innebär att första steget är taget till att planen blir verklighet. Nästa steg är att planen godkänns i kommunfullmäktige vid årsskiftet innan planen kan vinna laga kraft och VA börja byggas ut. Så fort planen vinner laga kraft ska man kunna få sin bygglovsansökan prövad. ÖKF återkommer med mer detaljerad tidsplan när vi har fått mer information.

Arbetsdag i Kummelnäs
(2005-09-07)
Det finns behov av att städa på våra gemensamma stränder och marker i Kummelnäs så under tidig vår 2006 kommer ÖKF att arrangera en arbetsdag då alla medlemmar hjälps åt att städa och röja (bl a Östra och Västra Uppfartsvägen, Rudträsk och Svartputten.) I nästa nummer av Östra Kummelnäsbladet informerar vi om vilket datum det blir och hur vi ska lägga upp arbetet.
Mejla gärna in förslag på vad vi ska göra på okf.styrelse@kummelnas.se
Om man innan arbetsdagen vill hjälpa till med att ta ned sly på föreningens mark så kontakta ÖKFs styrelse på samma adress.

Nu startar arbetet med Södra Östra Kummelnäs (område G)
(2005-09-07)
I höst startar arbetet med att detaljplanera nästa område i Kummelnäs, område G. ÖKF kommer gå ut med en enkät i området för att ta reda på vad de boende vill i övergripande frågor som huvudmannaskap, fastighetsindelning, byggrätter etc.

Denna information kommer vi sedan att basera vårt arbete på när vi samtalar med kommunen om i vilken riktning planen skall utformas.
Per Jerling, planarkitekt och ansvarig för planarbetet på Nacka Kommun: "Vi kommer inventera området under hösten och ha möten med områdets Referensgrupp (Där ÖKF ingår, red´s anm.) Vi räknar med att gå ut i samråd under sen vår 2006"
Nu uppmanar ÖKF alla boende i område G att läsa igenom och besvara enkäten när ni får den så vi får ett så stort och bra beslutsunderlag som möjligt.

Detaljplanen för Kummelnäs Söder om Grävlingsberg inne i slutfasen.
(2005-09-07)
Detaljplanen för Kummelnäs söder om Grävlingsberg och Grävlingsberg har nu gått in i slutfasen. Det som återstår innan planen kan antas av Områdesnämnden i Boo är att Kummelnäs Vägförening, Grävlingsberg och Nacka Kommun kommer överens om omfattning på vägombyggnader, gångvägar etc.
Ansvariga tjänstemän bedömer att planen har kommit till Kommunfullmäktige till nyår och därefter tar planerings- och utbyggnadfasen av VA-systemet och vägarna vid.
Detta arbete tar cirka 18 månader så tidigast i slutet av 2007 bör byggnadsarbeterna vara klara.
ÖKF kommer fortlöpande bevaka arbetsgången och informera våra medlemmar om ändringar i tidsplanen.

Det här avhandlades på Östras Årsmöte
(2005-06-10)
Årsmötet gick av stapeln i Kummelnäs Kapell söndag 5 juni. Inför verksamhetsåret 2005-06 tar vi nya tag med en delvis ny styrelse och ny ordförande.

Nästa år kommer innebära mycket arbete för Östra. Dels ska planen för Söder Grävlingsberg bli klar och antagen, dels startar planarbetet för Område G (södra delen av Östra Kummelnäs).

Harri Kanerva som varit ordförande i 15 år vill koncentrera sig på område G och blir ordinarie ledamot istället. Nyvald som ordförande är den tidigare styrelseledamoten Lars-Henrik Lindahl som främst deltagit i Referensgruppsarbetet med Söder Grävlingsberg.

Dessutom valdes tre nya ledamöter och suppleanter in i styrelsen: Maria Hård, Ami Lönnberg och Stina Zethraeus. Med Lars Nordström som kassör, Johan Biörklund som sekreterare och Arne Björkman som ledamot så utgör dessa ÖKF´s styrelse.

En ny verksamhetsplan för 2005-06 presenterades på mötet.

Huvudpunkterna var:


- Referensgruppen för planläggningen av område G. (Södra delen av Östra Kummelnäs) startar arbetet. Det första som görs är att ÖKF går ut med en enkät i området för att ta reda på vad de boende vill med sitt område.

- Vi ska hjälpa till med att baxa planen för Söder Grävlingsberg i hamn.

- Vi ska öka informationen till medlemmarna till 3 - 4 brevutskick per år. Dessutom direktinformation via e-mail (Anmäl din mejladress nu i listan till vänster) och hemsidan.

- Vi ska införa en arbetsdag där vi städar och tar hand om våra allmänningar tillsammans.

- Vi ska ta initiativ till att ta fram en utställning i Kummelnäs Kapell som ska inspirera och hjälpa fastighetsägare med utbyggnadsplaner. Arkitekthjälp skall finnas tillgänglig.

- Vi ska Arrangera Valborg 2006 i Kummelnäs Inre tillsammans med KVF.

- Vi ska börja välkomna alla nyinflyttade med information om ÖKF för att inte tappa i medlemsantal.

- Vi ska samverka med KVF och Grävlingsberg/Dalen om märkning och utnyttjande av gemensamma skötselområden.

Dessutom behandlades en motion med resultatet att vi ska se över våra allmänningar och ta kontakt med fastighetsägare som olovligen utnyttjar dessa för egna ändamål (Uppställning av båtsläp, grushögar, skrot etc.)

Nu tar vi nya tag inför året som kommer!

/Styrelsen

Årsmöte i Kummelnäs kapell
(2005-05-13)
Östra kommer att ha årsmöte den 5 juni klockan 10.00 i Kummelnäs Kapell. Välkomna!

Senaste nytt om K. Söder om Grävlingsberg
(2005-02-02)
Efter att Kommunstyrelsen beslutade om att planläggningen ska arbetas vidare med enskilt huvudmannaskap har arbetet gått vidare. Onsdag 2 februari träffade Vägföreningarna i området ansvariga kommuntjänstemän för att komma överens om hur VA-anläggning och vägombyggnad skall genomföras i området.

Vägföreningarnas huvudpunkter är:
1. Stryk krav på AMA 98. Förstärk vägarna endast där det är nödvändigt. (Enligt AMA 98 skall HELA vägen schaktas bort för att ersättas av helt ny. Detta för tiotals miljoner kronor som ska betalas av de boende)
2. Lägg avloppet i ytterkanten på vägkroppen för att påverka vägen så lite som möjligt.
3. Ge boende som så önskar möjlighet att få bygglov innan VA och vägar är färdigbyggda.

Det är nu vår förhoppning att arbetet ska gå vidare snabbt och effektivt till förmån för de trångbodda i området.


Ved för avhämtning
(2005-01-10)
Det har fallit några träd i Rudträskområdet. Medlem som vill kan därför ta med sin motorsåg och hämta en del gratisved. Ring ordföranden Harri Kanerva för ok på 0708-641 323.

Enskilt i 'Söder Grävlingsberg'
(2004-12-24)
Kommunstyrelsen har tagit ett beslut som överensstämmer med 93 % av de boendes vilja. Ett tack till politikerna som lyssnade på de boende! God Jul och ett Gott Nytt år önskar Östra Kummelnäs Fastighetsägereförenings styrelse till alla medlemmar!

Kommunalt eller enskilt?
(2004-11-15)
Kommunstyrelsen kommer att ta beslut den 17 november om detaljplanen ska drivas vidare med kommunalt eller enskilt huvudmannaskap för allmän platsmark. Det är intressant att notera att Boo ON beslut inte är det som ska upp till omröstning, utan att tjänstemännen föreslår att detaljplanen ska drivas vidare med kommunalt huvudmannaskap. Tjänstemännen har skrivit ett till yttrande för att försöka få sin vilja igenom. Ta snarast kontakt med politiker i KSAU för att få dem att förstå att en överväldigande majoritet av de boende i Kummelnäs vill ha enskilt huvudmannaskap.
Här kommer e-post till de beslutande politikerna: stefan.salang@nacka.se, erik.langby@nacka.se, niklas.nordstrom@nacka.se, eva.ohbom.ekdahl@nacka.se, anders.wennerstrom@nacka.se, lennart.angeby@nacka.seStora Höggarn
(2004-10-02)
Vi har skickat iväg en skrivelse om Stora Höggarn till Conviro. Kopiera gärna texten och skicka den till Conviro på

tomas@conviro.se eller

Conviro,
Att: Tomas Henrysson
Järnåkrav. 19 D,
222 25 LUND .

Östras kontaktperson är: Lars-Henrik Lindahl, styrelseledamot

Hej!

Vi vill härmed ge våra synpunkter på NCC:s planer att bygga en jordreninganläggning på Stora Höggarn utanför Lidingö.

Med tanke på att Stora Höggarn ligger mitt i den inre sjörartsleden till Stockholm som har klassats som riksintresseområde så finner vi planerna mycket olämpliga.

Boende och kommuner runt infartsleden har under många år lyckats skydda området för alltför hårdför exploatering vilket har resulterat i att vi idag har en världsunik inre skärgårdsnatur. Att då förlägga en jordreninganläggning där med alla de störningar detta medför i form av buller och naturödeläggelse är helt förkastligt.

Sådana anläggningar bör istället förläggas i områden som redan är klassade som industriområden eller i stenbrott där liknande verksamhet redan pågår.

Man har från NCC:s sida framhållit att platsen är lämplig för att transporterna skall bli effektiva och man skulle slippa lastbilstransporter. Men detta låter tämligen ihåligt då jordmassorna skall transporteras till fartygen vilket säkerligen inte kan göras med andra båtar.

Det är också ett tämligen svagt miljöargument då dom negativa miljökonsekvenserna blir så mycket större:

- Bullerstörningar för alla närboende

- Lakvatten som rinner ut i Saltsjöns känsliga vatten. (Man hävdar att detta skall tas om hand men alla som följt debatter om våra soptippar vet att detta aldrig går att göra helt och hållet)

- Naturödeläggelse med utfyllnadsmassor i Saltsjön och pirbygge i ett av Stockholms känsligaste och viktigaste naturområden.

Vi kräver härmed ett utökat samråd med alla närboende till Stora Höggarn och även Nacka Kommun som hittills inte blivit tillfrågad.

Med vänliga hälsningar


Vatten och avlopp
(2004-09-18)
Områdesnämnden i Boo hade i veckan upp frågan om annordnandet av enskilt vatten och avlopp i området till beslut. Stadsbyggnad föreslår att detaljplanen genomförs med kommunalt vatten och avlopp. Se texten nedan (uppladdning från länk kan ta en liten stund):Simskola i Sågsjön
(2004-05-21)
Simskola i Sågsjön

Grundläggande simundervisning för barn som fyllt 5 år Vi erbjuder en 6 dagars kurs på 45 minuter per/dag som kommer att anordnas under: 12 -17 juni Grupp 1: 15.00-15.45 Grupp 2: 15.50-16.35 Grupp 3: 16.40-17.20 19 -24 juni Grupp 1: 15.00-15.45 Grupp 2: 15.50-16.35 Grupp 3: 16.40-17.20 Pris per kurs/barn: 450:- Simlärare är Emma Söderholm och Louise Söderlind från Skuru IK: s simsektion utbildande av Svenska simförbundet: Behörig siminstruktör. Anmälan görs senast 2004-06-04 på mail: simskola_sagsjon@hotmail.com Uppgifter på anmälan: Barnets för- och efternamn: Barnets födelseår, månad, dag: Adress: Telefonnummer som vi kan nå er på: Barnets simförmåga samt vattenvana: Förälders namn: Önskemål om tidsperiod och grupp: Betalning sker kontant första dagen. Återbetalning för avbruten kurs görs ej.

Kallelse till årsmöte den 12 juni klockan 17.00 i Kummelnäs kapell
(2004-05-21)
Kallelse till årsmöte den 12 juni klockan 17.00 i Kummelnäs kapell

Kallelse till årsmöte Medlemmar i Östra Kummelnäs Fastighetsägareförening kallas härmed till årsmöte lördagen den 12 juni 2004 klocka 17.00 i Kummelnäs kapell. Kaffe med dopp serveras från kl 16.45 och årsmötesförhandlingarna börjar 17.00. Förslag till dagordning 1.Val av ordförande och övriga funktionärer för sammanträdet. 2. Fråga om stadgeenlig kallelse utgått. 3. Godkännande av dagordning. 4. Behandling av verksamhets-berättelse. 5. Behandling av balans- och resultaträkning. 6. Revisorernas berättelse. 7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen. 8. Beslut om arvoden till styrelsen. 9. Val av styrelseordförande. 10. Val av ledamöter till styrelsen. 11. Val av suppleanter till styrelsen. 12. Val av revisor. 13. Val av revisorssuppleant. 14. Val av valberedning. 15. Fastställande av årsavgiftens storlek och presentation av budget. 16. Ärenden, vilka av styrelsen föreslagits årsmötet: Beslut måste tas om försäljning av två fastigheter, Vendevägen (1:137) och hörnfastigheten på Regentvägen-Victoriavägen (1:85), för att möjliggöra ett eventuellt köp av fastighet (1:860) på höjden ovanför Rudträsk. 17. Motioner. 18. Övrigt/meddelanden. 19. Mötets avslutas med att tid och plats för protokollets justering bestäms samt protokollets tillgänglighet för medlemmarna.

Möte med några politiker angående Kummelnäs Södra Grävlingsberg
(2004-02-05)
Vi hade ett möte igår om planläget för Kummelnäs Södra Grävlingsberg.

På mötet presenterades ett material om hur många boende i området vill ha enskild väghållning. Av de boende vill 75 % ha enskild väghållning. Sen finns det en del som inte vet vilket huvudmannaskap som de vill ha och en del som inte svarat. Till sist har vi en liten minoritet som vill ha kommunalt huvudmannaskap (3%). Politikerna lyssnade på våra argument, men till slut vet man ju aldrig vad beslutet blir. Sen avhandlades det ett antal andra saker som de boende har tyckt vart viktiga. Dessa är: a) Tomten vid Rudträsk b) Bevara vägbredder c) Bevara vägbeläggningen d) För hög bärighetskrav på vägarna e) Ta bort krav på VA- och vägutbyggnad före bygglov f) Byggrätter g) Anstånd med VA-anslutning för fritidsboende Nu får vi hoppas att politikerna lyssnar på våra argument och ber tjänstemännen att ändra på vissa saker i planförslaget, så att vi kan få en plan som överensstämmer med majoritetens vilja.

Skrivarstugor i Kummelnäs kapell
(2003-09-25)
Planen för Kummelnäs, söder om Grävlingsberg kommer att ställas ut under oktober. Med anledning av detta kommer vi att arrangera skrivarstugor i Kummelnäs kapell följande datum: lördagen den 4 oktober mellan kl 11-15, lördagen den 11 okt. mellan kl 11-15, lördagen den 18 okt. mellan kl 11-15 & lördagen den 1 nov. mellan kl 11-15

Västra hotar sabotera planläggningen av Kummelnäs söder om Grävlingsberg!
(2002-11-20)
Kummelnäs Västra Fastighetsägarförening och tio enskilda fastighetsägare inom Västra (flertalet styrelseledamöter i Västras styrelse) har lämnat remissvar till kommunen för planen Kummelnäs söder om Grävlingsberg. I remissvaret kräver man att planen stoppas, att huvudman för vägar och parkmark ska vara kommunen och att remisskrivarna ska bli betraktade som sakägare och remissinstans för den aktuella planen. Detta trots att de ej är boende i planområdet!

Troligtvis är det direkta syftet med detta att man, i strid med gällande lagstiftning, vill tillförskansa sig rätten att överklaga planen i ett senare skede. Vi upplever detta som ett rent sabotage mot planprocessen. Ett överklagande kan fördröja planen med flera år. Risk finns även att samtliga Kummelnäsbor genom ett överklagande påtvingas kommunala vägar, mot vår uttalade vilja. Kommunala vägar innebär bl a asfalt och rejält ökade kostnader för detaljplaneläggningen.

Det är även uppenbart att man inom Västra inte har förstått hur en planläggning går till. I skrivelserna framgår att man tror att kostnaderna för utbyggnad och rustande av vägar och parkmark ska drabba medlemmarna i vägföreningen. Detta är helt fel. När man gör en planläggning bildas en sk sektion bestående av de fastigheter som omfattas av planläggningen. Kostnaderna för planläggningen fördelas bland fastighetsägarna inom sektionen.

Däremot kan vägföreningen framledes komma att belastas av kostnader för underhåll av parkmark etc. Men det är väl rimligt att alla bidrar till och har inflytande över sådana frågor. Det gäller ju även allmän platsmark i Västras område när Västra planläggs. Det är väl positivt att vi solidariskt tar hand om sådant som vi alla kan nyttja. Genom det enskilda huvudmannaskapet görs även utbyggnad/rustning av allmän mark successivt och i den takt vi själva önskar. Med kommunalt huvudmannaskap tvingas fastighetsägarna att på ett bräde betala alla tänkbara insatser som kommunen anser kan komma att vara aktuella under planens hela genomförandetid (15 år). Vem som helst kan räkna ut vilken lösning som kostar mest och vilken lösning som ger oss boende inflytande.

Planläget - Kummelnäs söder om Grävlingsberg
(2002-11-13)
Planläggningen av det område som kommunen envisas med att kalla Kummelnäs söder om Grävlingsberg fortsätter. Det handlar för Östras del något förenklat om området norr om Högabergsvägen, samt Grävlingsberg.

Kommunen reviderar nu planförslaget utifrån de remissvar som inkommit från boende och föreningar i området. Totalt har mer än 120 remissvar inkommit. En klar arbetsseger för Östra som arbetat hårt för att engagera de boende genom skrivarstugor, informationsmöten, referensgrupps/kompetensgrupps-arbeten.

Därefter följer Områdesnämndsbeslut om utställning av det reviderade förslaget, ny remissrunda och sedan antagande av ett ytterligare reviderat planförslag.

Enligt uppgift förväntas utställningsbeslutet komma någon gång i början av nästa år.

Styrelsen bevakar givetvis.

Planläget - Tvärstopp för planområde "G"
(2002-11-13)
I samband med planläggningen av Rotkärrskogens område överklagades planerna till Regeringsrätten. Där konstaterades att planarbetet skulle göras om och att det inte var lämpligt att arbeta enligt sk enkelt planförfarande, en metod som Nacka tillämpat på många området. Detta påverkar även planläggningen av område "G".

Planområde "G" (bla Östras område söder om Högabergsvägen) var föreslaget att planeras med hjälp av sk enkelt planförfarande. Detta har nu stoppats och planarbetet förväntas starta om under vintern. Östras styrelse har hela tiden ifrågasatt tillvägagångssättet med enkelt planförfarande eftersom det ger ett mindre mera begränsat medborgarinflytande jämfört med normalt planförfarande.

Styrelsen bevakar naturligtvis frågan.

Vad häller du i din trekammarbrunn??
(2002-11-05)
Tillhör du dem som antar att så länge ett tvättmedel eller diskmedel har miljömärkning så är det lämpat att använda i trekammarbrunnen?
Gör inte det.

Många av de sk miljöklassade medlen innehåller fosfater av olika slag. Fosfater är enkla att ta bort vid rening i t ex kommunalt reningsverk därför är medlena miljöklassade. I trekammarbrunnen däremot går fosfaterna ut i naturen och där är de inte nedbrytbara. Allt annat än miljövänligt med andra ord.

Om alla undviker att sprida t ex fosfater via trekammarbrunnar och enskilda avloppslösningar mår t ex sjöarna i våra områden mycket bättre.

Välj istället tvätt och diskmedel utan fosfater. Tvättsåpa t ex är bra i tvättmaskinen, diskmedlen får man däremot lusläsa innehållsförteckningen på för att kunna vara miljövänlig. Men det kan det kanske vara värt.

Välbesökt bussmöte
(2002-10-24)
Det gick hett till på mötet om Velamsundsbussen i Björknässkolan den 23/10. Boobor, politiker och tjänstemän diskuterade det vettiga i att leda en ny bussväg genom Velamsunds naturreservat från Sommarbo.

Alla verkade eniga i att förslaget att ta naturreservatet i anspråk istället för den befintliga vägen var dåligt. Alla utom Tor Samuelsson och Lasse Ståhl, tjänstemän på Nacka kommun.

Flera av områdesnämndens ledamöter var närvarande och åtminstone de moderata ledamöterna uttryckte sin lyhördhet för närvarande Boobor. Förhoppningsvis gäller det även övriga partier då åtminstone fp, mp och s närvarade.

Debatten var som sagt het. Men det är positivt att man från nämndens sida inte tagit det förslag till beslut som nämnddirektör Tor Samuelsson föreslog vid senaste nämndmötet (att dra väg genom naturreservatet). Istället inleder man nu en dialog med Booborna. Man vill också se till att så basala inslag som miljökonsekvensbeskrivning ingår i beslutsunderlaget (!).

Björn Källström, nämndens ordförande, sa att man siktar på beslut innan sommaren 2003. Fortsättning följer med andra ord.

Infomöte om buss genom Velamsundsskogen
(2002-10-17)
Kommunen håller möte om planerna på att dra buss rakt genom Velamsunds naturreservat. Kom till Björknässkolans Aula onsdag 23/10 kl 18. Visa politikerna vad du tycker!

Vill du läsa styrelsens skrivning till Områdesnämnden i frågan om bussdragning genom Velamssundsskogen finner du det i ramen till vänster. Klicka på "Skrivelser".

Det går också att kontakta Sommarbos förening som är engagerade i frågan. Maila till lotta.bangens@aton.se

Kommunens tjänsteskrivelser kan nås via länken http://www.nacka.se/default/artID.6520/platsID.8/titel./vis.1

SL hotar Velamsund
(2002-10-07)
SL vidhåller att man ska angöra Velamsund via Sommarbo, istället för den nuvarande vägen.

Områdesnämnden kommer att fatta beslut vad det gäller vägdragning genom naturreservatet Velamsund på sitt kommande möte.

Kommunens tjänstemän föreslår att ny väg dras från Sommarbo rakt genom naturreservatet, trots att områdets skötselplan säger att väg ej får anläggas eller att befintlig väg ej får asfalteras. Varför? Jo, man menar att SL inte vill köra någon annan väg!

Du som trodde att vi tillsatte politiker för att hantera den här typen av frågor - kontakta din lokala politiker i områdesnämnden och uppmana dem att ta sitt ansvar.

Du finner alla områdesnämndens ledamöter med telefon och mailadress på www.nacka.se. Klicka vidare på Bo och Bygga och sedan Boo Områdesnämnd.

Läs även ÖKFs styrelses skrivelse i frågan under "skrivelser" som du finner i ramen till vänster. Där finner du argument om du behöver.

Får man fälla träd hur som helst i Kummelnäs?
(2002-09-16)
I stora delar av Kummelnäs råder sk lovplikt vid fällning av träd. Det innebär att du för att fälla ett träd som är grövre än 15 cm 1 meter ovanför marken måste ha lov från kommunen. Om du vänder dig till kommunen erbjuder de sig att ge råd vid gallring och trädfällning - helt kostnadsfritt.

Kontakta Elisabeth Rosell på kommunen på telefon 718 80 00, eller mail elisabeth.rosell@nacka.se

Sista dagen för remisskrivande!
(2002-09-16)
Remissvar kan lämnas hela dagen idag till kommunen (innan 07:00 imorgon bitti).

Glöm inte att lämna in samrådsskrivelse innan den 16 september!
(2002-08-29)
Du som bor i planområdet "Kummelnäs söder om Grävlingsberg" kommer väl ihåg att lämna samrådsskrivelse till kommunen. Den som inte lämnar synpunkter nu kan inte heller...

...överklaga beslut i senare instans. Det är också viktigt att alla synpunkter kommer kommunen till del. En samrådsskrivelse kan se ut hur som helst. Skriv för hand eller på maskin/PC. Skicka den till:

Boo Områdesnämnd
Nacka Kommun
132 81 Nacka,


kom ihåg att skriva under m namn o adress.

Rubriker som kan vara aktuella att ta upp är:

Vägar
Grönområden
Bebyggelse
Kulturmiljö
Grävlingsberg

Men det är du själv som bestämmer vad din skrivelse ska innehålla. Det kan vara en eller flera av ovanstående, eller helt annat. Det viktiga är att du som boende skriver någonting.

Osäker?

Kom till ÖKFs skrivarstuga på Kummelnäs barnträdgård (Grävlingsberg, i backen upp mot ruinen). Datorer, skrivare och planmaterial finns på plats. Du får konkret skrivhjälp med din skrivelse. Tisdag 3/9 17:15-21.

Välkommen.

Extra årsmöte - vad hände?
(2002-08-29)
Vid ett välbesökt extra årsmöte torsdagen den 29/8 beslutades att föreningen skulle tacka nej till Orange som frågat om möjligheten att uppföra en 3G-mast på föreningens mark vid Rudträsk. Vidare beslutades att föreningens tomter på Viktoriavägen respektive Vendevägen skulle klassas som tomtmark vid den kommande planläggningen. Tomten vid Rudträsk skall däremot även fortsättningsvis klassas som grönområde. Protokoll finns justerat from torsdagen 5/9

Årsmöte!
(2002-05-28)
Onsdagen den 5 juni håller ÖKF årsmöte i Kummelnäs Kapell. Kallelse har skickats till samtliga medlemmar. Välkomna!

Bredband i Kummelnäs?
(2002-04-08)
Styrelsen jobbar med att utreda vilka möjligheter som finns för att få bredband i Kummelnäs.

Styrelsen jobbar med att utreda vilka möjligheter som finns för att få bredband i Kummelnäs. Enklaste lösningen är sk ADSL, vilket innebär att man kan utnyttja bredband via det befintliga telefonjacket. Den lösningen erbjuder Telenordia och Telia. Är du intresserad? Surfa då in på www.telia.com och www.telenordia.com och anmäl ditt intresse. Ju fler som anmäler sig, desto större är möjligheterna att vi får ADSL i Kummelnäs.

Städa en skog - ÖKF bjuder på öl och mackor
(2002-04-08)
Visste du att föreningen ersätter förtäring upp till 300:- om du och dina grannar städar eller röjer någon av föreningens markområden?

Gå ihop några stycken grannar och rensa upp i närområdet, fika i vårsolen och skicka sedan kvittona för dina förtärings-utlägg till ÖKFs kassör, Eva Edenström, Högabergsvägen 11, så täcker föreningen dina utlägg!

Nytt detaljplaneprojekt för Grävlingsberg
(2002-03-20)
Nu startar fastighetsägarna på Grävlingsberg ett nytt försök att planlägga området. Se dokument från Boo områdesnämnds möte 13/3. Referensgruppen för Kummelnäs söder om Grävlingsberg har haft ett möte med planarkitekt Angela Jonasson som ansvarar för projektet. Det nya planförslaget innehåller en hel del seriösa försök från planarkitektens sida att lösa frågan kring Grävlingsberg jämfört med tidigare förslag. ÖKF bevakar naturligtvis frågan framöver. Läs kommunens start-PM

Velamsund - vad händer? Möte med kommunen.
(2002-03-20)
Kommunen arbetar oförtrutet vidare med projektet att dra buss till Velamsund. Dessvärre verkar man allt mer inriktad på att angöra Velamsund norr ifrån, rakt genom naturreservatet, från SommarBo. Nu kommer styrelsen tillsammans med representanter för övriga fastighetsägarföreningar söka.....

.....träffa kommunens representanter för att skaffa oss en uppfattning över vad som egentligen gäller. Därefter beslutar vi hur vi ska agera. Uppslutningen bland föreningarna i området och övriga intresseföreningar är dock stor. Styrelsen i ÖKF anser att man istället för att dra väg från norr genom naturreservatet bör använda sig av den befintliga vägen. Dels är 'upptagningsområdet' inte bara Kummelnäs/Vikingshill utan även hela Värmdö/Gustavsberg, att dessa ska behöva ta bussen via Orminge och hela 'Kummelnässvängen' är inte logiskt. Skötselplanen för Velamsunds Naturreservat är även den tydlig i att det är förbjudet att anlägga väg eller asfaltera befintlig väg, enda undantaget är - den befintliga vägen ! Läs mer i styrelsens brev till Områdesnämnden i hemsidans arkiv. Skrivelse till Områdesnämnden

Informationsmöte för planområde Kummelnäs söder om Grävlingsberg
(2002-03-20)
Söndagen den 17e februari höll ÖKF informationsmöte för de medlemmar som bor inom planområdet för "Kummelnäs söder om Grävlingsberg". Referensgruppen och Kompetensgrupperna redovisade sitt arbete och sina slutsatser. Totalt besökte ca 50 boende mötet. Enigheten om de slutsatser som kan dras ur kompetensgruppernas arbete, och som ligger till grund för referensgruppsarbetet med kommunen var stor. Läs mer om kompetensgruppen för Kulturmiljös punktlista för detaljplanearbetet. Läs punktlistan

Östra begär delning av planområde G
(2002-01-27)
Med anledning av att Kummelnäs Västra Fastighetsägareförening fattat årsmötesbeslut om att utträda ur vägföreningen och arbeta för att kommunen tar över vägnätet har Östra begärt att planområde G, där både Östra och Västra ingår, delas. Östras årsmöte har beslutat att man även framöver vill ha grusade vägar och vägföreningen som huvudman. Då måste planområdet delas enligt Plan och Bygglagen. Läs skrivelsen (Word-fil)

Ja till Velamsundsbuss, nej till vägdragning genom naturvårdsområdet.
(2002-01-27)
Östra har lämnat en skrivelse till Boo Områdesnämnd. Läs skrivelsen (Word-fil)

Referensgrupp Kummelnäs Söder om Grävlingsberg
(2002-01-26)
Nu finns minnesanteckningar från höstens/vinterns möten mellan referensgruppen för de boende och kommunens tjänstemän.
2001-12-05 (Word-fil)
2001-11-12 (Word-fil)
2001-10-24 (Word-fil)
2001-10-03 (Word-fil)

Kummelnäs Historia - nu på Internet!
(2001-12-11)
Nu finner du hela den utställning kring Kummelnäs Historia som var i Kapellet förra vintern på nätet. www.kummelnas.net/historia

Dyrbar asfalt över Västra?
(2001-12-11)
Kummelnäs Västra hade årsmöte i november. Då beslöts att man ska arbeta för att Västras område vid detaljplaneläggning skall ha kommunen som huvudman för vägarna istället för vägföreningen.

Det går stick i stäv med Östras årsmötesbeslut om att Kummelnäs Vägförening ska vara huvudman för vägarna inom Östra även efter en eventuell detaljplaneläggning.

Effekten av Västras beslut blir: Kommande detaljplanearbeten där både Östra och Västra ingår blir juridiskt omöjliga. Enligt PBL kan man inte ha både kommunalt och enskilt huvudmannaskap för vägarna inom samma planområde. Det blir alltså stopp i maskineriet vad det gäller planområde G, söder om Karbosjön. Östra ansöker nu hos kommunen att planområdet delas.

Vidare kommer det kommunala huvudmannaskapet - om nu kommunen överhuvud taget är intresserade av att ta över vägarna - att innebära att man asfalterar Västras vägar. Vare sig Västra vill det eller ej. Och det till en dyr kostnad för de boende. I Insjön, som Västra tagit som exempel på övertagande av vägföreningsvägar kostade det de boende uppemot 100 000 kr per hushåll att låta kommunen ta över och asfaltera vägarna. Den upphandlingen gjordes första kvartalet 1999, och kostnaden idag lär bli väsentligt högre.

Styrelsemöte!
(2001-12-06)
Kl 19:30 hos Johan Björklund, Högabergsvägen 8.

Release!
(2001-12-06)
Idag lanserar vi testversionen av Östras sajt.

Anteckningar från möte med kommunen
(2001-06-30)
För ca två veckor sedan hölls ett första möte med Nacka Kommuns tjänstemän om planområde 'G' (d.v.s. ungefär området söder om Karbosjön och öster om Sågsjön).

Agendan för mötet var att fastställa tidpunkter och innehåll i ett antal möten under hösten 2001 för att skapa dialog mellan tjänstemännen och de boende (via referensgruppen). Protokoll från mötet

Start-PM för område 'G'
(2001-06-21)
Boo Områdesnämnd har fattat beslut att ny detaljplan ska göras för södra delen av ÖKF's område.

Den nya detaljplanen kommer att innebära en översyn av byggregler samt framtida förutsättningar för VA-anläggningar (enskilda och gemensamma). Utdrag från Områdesnämndens protokoll

Dags för Årsmöte
(2001-06-17)
På tisdag 19 juni kl 18.00 är det dags för Östra Kummelnäs Fastighetsägareförenings årsmöte. Mötet hålls i Kummelnäs Kapell och inleds med kaffe och bulle. Själva mötet öppnas 18.15.