Välkommen till Allt-i-Kummelnäs

Kummelnäs Historia - Gästbok


Arbetsgruppen
för
Kulturhistorisk Miljö- Välkommen
- Kummelnäs Gård
- Sommarvillorna
- Större 'egna hem'
- Sportstugorna
- Transport & Service
- Gästboken

- Boo äldre historia


Tips och material:
historia@kummelnas.seSkriv i vår Gästbok

Skrivet i gästboken

2012-01-26
Hej,
jag var mycket i Vikingshill på sextio och sjuttiotalet. Är mycket intresserad av att komma i kontakt med personer som vet något om Kummelnäs varv på 20-talet. Varvet ägdes då av AB Olschanski som jag skriver om i en mindre skrift. Bolaget gick i konkurs i december 1922. Kanske finns det fotografier från den tiden.
Tel 08/57142592
Bengt Grisell, Ingarö
2011-06-27
Det jag har att berätta är inte av så stort historiskt värde för Er, men jag vill i alla fall berätta att det finns tankar hos mig om Kummelnäs väldigt ofta. Jag tillbringade mina sommrar (2 år i rad) på Blåbadisternas barnkolloni i Kummelnäs 1952 och 1953. Trots min då ringa ålder (född 1949) kan jag också minnas namn på en av systrarna, som det kallades, hon hette Rut. Samt en farbror som jobbade på gården, han hette Nilsson och körde runt oss i skottkärra.

Jag kände att jag ville dela med mig av denna händelse i livet som satt sina spår och det var mina första år på Kummelnäs på Värmdön.
Kjell Berggren
2009-06-13
Appropå Jeannette Sjöholms fråga 2007-11-26:

Bra information finnns i E Alfred Jansson "Boo Sockens historia". Boken finns på antikvariat eller biblotek.

C.C Smith var änkefru på Kummelnäs gård under 1800 talets andra hälft. K.Henning Smith var en av hennes två söner. Den andra hette Robert. Henning startade båtvarvet på 1870 talet och drev det under ett 30-tal år. Änkefru Smith bodde alltså på Kummelnäs gård vid Kummelnäs viken. Varvet låg vid lövbergaviken intill. Varför hon tog fosterbarn vet jag inte men familjen var välbärgat och ägde hela det område somidag är Kummelnäs, Rensätra och Hasseludden så varför inte? Henning levde till hög ålder och var kommunalpamp i Boo.

Om Jeanette fortfarande tittar så kan hon ge mail-adress så kan vi komma i kontakt.
Ulf
2007-11-26
Jag söker August Wilhelm Sjöholms, rikssmed född 1866, fostermor Carolina Charlotta Smith, KummelnäsÄr det nån som vet något om henne eller någon annan Kummelnäsbo vid namn Sjöholm?Kan Carolina Charlotta Smith ha något med K Henning Smith att göra, var på Kummelnäs bodde hon, vad gjorde att hon tog fosterbarn och vad hände med K Henning? Är det någon som vet mer?Carolina Charlotta kom att betyda mycket för August Wilhelm. Han blev utbildad till smed på Kummelnäs varv, och tjänstgjorde sedan som rikssmed på Gustafsberg och kunde försörja sin familj.

Enligt http://web.telia.com/~u85404336/gakonst.htm :
''K Henning Smith 1850 - 1923, ägde och drev under 1880-talet Kummelnäs varv, ägandet bestod livet ut men den egentliga ledningen av varvet tycks han ha lämnat i början av 1890-talet, varefter nybyggnadsverksamheten gått på sparlåga. Han ritade också ett antal båtar, men bilder eller ritningar av dessa är sällsynta. Konstruktionsverksamheten tycks ha upphört i början av 1890-talet.''

Med vänliga hälsningar
Jeanette Sjöholm, sonsonsdotter till August Wilhelm
tel 08 - 566 145 92
2006-02-05
Det är skoj att se intresset för "gamla kummelnäs" leva , jag tänker komma med lite anekdoter om prof. Smith med omr. och lite om Herrgården oxå.ska bara ringa lite och uppdatera minnet .
Ärtan Sjödin
2005-12-10
Hej hej!Uppfinn en tidsmaskin så att jag kan åka tillbaka och kolla hur det var där jag bor på 1800-talet!Det är jätteintressant. P.S. Jag är bara seriös om att det är intressant!
Jag på Kummelnäs Gård
2005-11-01
"FÖSA KROG" Hej igen gästboken. Det är nu snart 3 år sedan jag köpte Gamla Fiskarbostaden på Vikingshillsvägen 47 och jag har tack vare mina FANTASTISKA grannar fått lärdom om husets historia och har därmed förstått vilken kulturskatt jag har att förvalta. Det var ingen tillfällighet att jag köpte just detta hus eftersom jag finner de flesta nya hus ganska slätstrukna. Nä helt enkelt så är min ABSOLUTA passion just gamla stilrena hus och detta hus är eller kanske bättre uttryckt "var" ett "Enkelt" hus precis som jag själv. Nåja nog om detta. Min avsikt med detta "Vikens smycke" är att först inhämta all tänkbar historia om kåken och därefter med kunskap & omsorg "rusta" huset så det klara tidens tand ytterligare 300 år. Som ni ser så håller jag på att "renovera" den gamla sjöboden/garaget så vi har någonstans att bo då vi tar itu med den mera genomgripande restaureringen av Pärns gamla villa. Allt golv i huset måste bytas eftersom det är kraftigt angripet av röta liksom stora delar av den bärande stommen mot berget.Det om detta. I detta hus har generationer av hårt arbetande yrkesmän framhärdat sitt liv alltifrån mjölnare ,krögare till fiskare och jag har inte för avsikt att förändra detta hus till något lyxigt smaklöst "skithus". Jag hoppas att stranden med det lilla lusthuset "Pärns Paviljong"kommer att bli en rastplats för den som vandrar förbi där man kan sitta en stund och känna vingslagen av en svunnen tid och kanske höra mjölnaren rådbråka bönderna i "Engelska kvarn" eller känna doften av ölet från Fösa krog (för så hette nämligen det gröna huset en tid). Jag kan som en liten passus tillägga att ölbryggartraditionen är åter igång i "Fösa Krog" Ty mjölnarens(om jag falskeligen får kalla mej detta)hustru har god kännedom om ölbryggarkonstens läror. Joakim & Nora Jehren FÖSA KROG(Ej att förglömma här bor även Freja 7 år och Chester snart 3 år )Eventuella komentarer emottages tacksamt på mail till : joakim@skandvik.se
Joakim & Nora

Hej Christer.Vi tackar för berömmet. Vidarebefodrar en liten parantes, Bukowskis Kvalitetsaktion sålde för ett tiotal år sedan en komplett gustaviansk möbelgrupp som sades tillhört Kummelnäs gård från den tid som du nämde.
Sverker
2005-03-20
Först och främst vill jag berömma alla er som deltagit i ett mycket ambitiöst och likaledes trevligt arbete om Kummelnäs historia.En stor del av mitt hjärta tillhör Kummelnäs av flera skäl. Ett av dessa skäl är att en släkting till mig bodde på Kummelnäs Gård från senare hälften av 1700 talet fram till sin död 1784.Ett annat skäl är att min äldsta son idag bor i Kummelnäs.
Christer Lindwall
20050106
Hitta er hemsida, satt å hade inte så mycket förmig,Jag bodde i Kummelnäs åren 1949-1963Vi, mina föräldrar hade bageri i Stenvillan (Bagare Bengtsson) Det va min far.Vi ungar va Lasse,Pelle,å lena.Vi var mycket å fira valborg på Grävlingsbeg,å spela minigolf där,bada i sågsjön, gick i skolan i sågtorp,har många roliga minnen från Kummelnäs, hade många skolkamrater där ,men tappa bort dem med åren,nån kanske känner igen sigskulle va kul å träffas igen: Jag åkte runt lite där får nått årsedan, Stenvillan va sig lik men ingen affär där,måste säga det är nå visst med Kummelnäs.l.g.bengtsson@swipnet.se
LasseBengtsson
040503
Det fanns en rad gamla bilder på Grävlingsberg i utställningen, frågan är om de finns inskannade - kolla med webmaster för denna sajt.Finns även en hel del i Ann Kathrin Pihl-Atmers bok Sommarnöjet i Skärgården, i boken Boo vid vattnet av Ann Resare och i några av Nackabokens utgåvor (minns ej vilka, men de brukar finnas på biblioteket). En idé kan också vara att kolla Ormingebibliotekets politikerhörna "Träffpunkt Boo" där det finns en hel del Boorelaterad litteratur. Boo hembygdsförenings nestor Carl-Oskar Östling en annan källa som du bör kolla, Hembygdsföreningen har en stor samling bilder som bl a Carl-Oskar samlat ihop.Lycka till!
Peter Zethraeus
18-04-04
Hejsan jag undrar om någon har bilder på grävlingsberg hur det såg ut förlänge sedan. Maila gärna på darling_18@msn.com
Petra
18-04-04
Hej Jag undrar om någon har bilder på grävlingsberg för länge sedan.
Daisy
Västra uppfartsvägen
Någon som vet hur väntkuren vid ångbåtsbryggan vid Västra Uppfartsvägen i Kummelnäs såg ut?Jag letar info om den.Maila till peter.zethraeus@kummelnas.seTack!
PETER
2003-11-20
Efterlysning !!!
Jag undrar ifall det finns någon Kummelnäs/Vikingshillsbo som har fotografier på kiosken som låg vid busshållplatsen Risetvägen. Kiosken var i bruk till mitten av 60-talet. Vi håller på och sammanställer material som beskriver Riset, både historik, utveckling och nutid. Maila gärna till riset@kummelnas.se
P.S. Det är alltid trevligt att följa inläggen i denna gästbok.
Lennart Bergeros
10/11-2003
Hei Jeg bor på kummelnäsvägen 73. Jeg vet at huset er byggd ca 1918 men ikke så mye mer. Hadde värt intressant om noen viste noe mer om vårt hus. Tror at trägården har värt langt vakrere enn det den er idag. Det står også noe som kan ha värt et lite lyst hus på fastigheten som jeg gjerne skulle vite mer om. I fölge avispapieret som "lysthuset" er isolert med så er det eldere en selv hovedhuset. Tacksam for all info.
Espen
2003-08-29
Till Joakim. Hej och grattis till köpet av en gammal historisk byggnad, som är viktig för hela omgivningen. Här kommer några goda råd. Först och främst är det en stor vinst att sätta ? på vad som skall göras, önskemålen kanske står i konflikt med byggnadens egna behov. Att börja med husets historia via Branskyddshandlingar/kartor/fotografier/muntliga källor mm. är alltid till stor glädje och hjälp. I byggnaden finns säkert dess färg/tapet och byggnadsteknikniska historia bevarad, låt alltid detta finnas kvar så långt det går (det kommer alltid nya ägare). Att "återställa" är oftast vanskligt, byggnadens historia finns faktiskt ända fram till idag, ett återtagande av äldre tid innebär att man "förkastar" senare tiders mode och uttryck. Vidare så avråder jag från att införa förändringar i stomme utan kunskap om dess påverkan. Lycka till. Ps. Bra bokköp: O. Hidemark, Så renoveras gård och torp. (glöm sommartorpet i tv´n)
Mvh Sverker

Svar t Jaokim/FiskarbostadenKolla med Boo Hembygdsförening, prata med Carl Oskar Östling, han har gott om fotografier etc från området.Har du svårt att få kontakt så gå via biblioteket i Orminge, där brukar Boo Hembygdsförening ha lite material utlagt.
Peter Zethraeus
2003 08 09
Hejsan Gästboken!! Som nybliven ägare till "Gamla Fiskarbostaden " längst in i Rörsundsviken ( Vikinghillsvägen 47) Undrar jag om det finns någon som känner till husets historia. Vi planerar att återställa huset till dess ursprungliga skick och vill gärna veta så mycket som möjligt om detta nedgångna men fantastiska ställe.Joakim & Margie Jehren Tel 0704-969901Mail : noenter80@hotmail.com
Joakim
20030714
Hej!Blev väldigt glad när jag hittade denna sida om Grevlingsberg.Min farfar Oscar Herrmann och hans bror byggde och skapade detta fantstiska ställe.Har glädjen att ha bilder från dem och stället som det såg ut då.
ulf.herrmann@swipnet.se
030625
Olle Hjortzberg bodde på Franz Mobergs väg om jag inte är felunderrättad. Den ligger nere vid Kummelnäs Gård i riktning mot Kummelnäs varv.
Signatören
030622
Kan någon berätta var konstnären Olle Hjortzberg bodde samt John Engellau hus Ängshyddan vid Hasseludden finns. Min faster och hennes syster från Rättvik arbetade hos fam. sommartid i början av 1930-talet.
Birgitta Johansson
2003-05-12
Hej Nyfiken!

Det finns två bilder på Föreningsvillan i Kummelnäs Historia.
Ett äldre vykort
En bild tagen 2001

Anders Lundell, webmaster
2003-03-31
Hej!Ja, det är en fantastiskt fin sida och väldigt intresant. Jag letar efter bilder på den sk Föreningsvillan. Jag har tagit kontakt med Boo Hembygdsförening men tyvärr trodde man inte att det fanns några bilder på huset. Höglunds/Vinterbo hade en bild men den visade inte hela huset utan enbart en bit av gaveln.Huset uppfördes någon gång mellan 1904-1910.Om någon vet något eller om någon har bilder från förr är jag mycket intresserad. Det har ju tydligen varit affär också. Var det på 50-talet?
Nyfiken
31/3-03
Jag har sett denna sida förut men tycker alltid att det är lika roligt att se bilderna på de fantastiska husen och läsa om dess historia.Jag bor i Kummelnäs i en sportstuga från 40 talet och tycker det är väldigt bra att denna sida finns, Tack för det!Jag såg också att en kvinna som hette Susanna Chapman här i gästboken som undrade över ett sommarhus som hennes släktingar haft. Jag tror att jag vet vilket hus du menar, jag har till och med ett nytaget fotografi på det. Det är ett sött litet hus, rött med vita knutar i lummiga omgivningar.Om det är rätt hus så är det Karbosjön som ligger där bredvid.Om du ser det här kan du maila mig.
anjo77@telia.com

Hej skulle vilja veta lite om handelsträdgården som låg mittemot varvet. Mina föräldrar har sommarstuga på en del av den marken. Jag tror att ägaren till trädgården hette Munthe. Senare bodde Sylvia Wrethammar i det huset.
Ann-Charlott Wiberg
2003-02-16
Vad roligt med en hemsida för Kummelnäs. Själv är jag uppvuxen på Privatvägen och min mormors far lät bygga sig en sommarvilla på Drottningvägen. Kommer med glädje fortsätta att titta till denna sida.
Louise Strandberg

Vart finns t-forden?
2002-06-09
HejVar ute och surfade för att få inspiration för att förbättra designen på min sida och råkade hitta er fina hemsida. Tydlig, snygg, lättnavigerad. Besök gärna vår hemsida också, http://www.dugamladufria.com Den har ALLT som har med Sverige att göra. Berätta gärna vad du tycker om den!HälsningarSofia Ekberg
Sofia Ekberg
30/4 -02
Trevlig läsning på en bra webbplats. Jag är själv uppvuxen på Borevägen (1959 - sent 70-tal). Läsningen väcker många minnen: cykla till Rigards för att köpa glass, bada i "Sågan" och Farfarsbadet, valborg vid "Grävan", glädjen när skolbussen inte klarade backarna på vintern etc. Jag säger som Therese nedan: "är det någon som känner igen något från den tiden eller rent av bodde i området själv då, skulle jag tycka att det var jättekul att få höra av dig". /Björn Eriksson, Värmdö
bjorne.eriksson@telia.com
26/3 -02
Hej. Jag läste artikeln i DN och blev så berörd. Dels så bor jag själv i ett område som kommunen tänker sätta klorna i och ska stadsplanera (Hästängsudd,norr om sta'n mot Vaxholm, före Åkersberga, vilket jag känner stor oro för då detta skärgårdsområde är unikt på många sätt. Så jag förstår er oro och håller tummarna för er kamp.Dels så bodde jag själv under min barndom och mina tonår i Kummelnäs, på Eolsudde i Tornvillan åren 1964 till 1980. Jag har så många jättefina minnen därifrån. Våran gemensamma midsommardans kring stången, alla roliga fester, kräftskivor, våra bad i Kvarnsjön, Sågsjön och Trollsjön. Vi badade förstås oftast i havet och hade full koll på vilka båtar som gjorde bra vågor och kastade oss snabbt ner i havet med våra badmadrasser. Mina kompisar bodde i samma område på udden och vi åkte båt, satt i de gamla båthusen och smygrökte och cyklade till Grävlignsberg eller affären och köpte godis. Jag hade också en kompis som bodde i ett stenhus direkt in på vägen till höger, efter vändplanen där bussen vände då. Kan det vara Vinterbo? Tror att det är den vägen som heter Föreningsvägen nu och leder fram till Privatvägen och Eolsudde.Hösten 1980 när SIF sålde ut, flyttade vi med sorg i hjärtat från Eolsudde. Mina föräldrar var inte på hugget för köp eller renovering och själv hade jag inte ens kommit i närheten av tanken på att bo i hus och att renovera. (Den kom för bara ett par år sedan!)Jag tänker med glädje på Kummelnäs och Eolsudde, men också med lite vemod. Alla fina minnen...den härliga utsikten, det härliga huset med kakelugnarna och den familjära stämningen i området.Önskar er verkligen lycka till i er kamp för att få behålla ert område i så ursprunligt skick som möjligt.Med vänlig hälsningThérèse FuchsPS om någon känner igen något från den tiden eller rent av bodde i området själv då, skulle jag tycka att det var jättekul att få höra av dig.
therese.fuchs@telia.com
2002 03 26
Min mormor och morfar, Lisa och Emil Kula ägde ett sommarhus i Kummelnäs.Jag vet inte när det köptes, men jag har fotografier från början av 20-talet.Huset bestod av två rum och en liten glasveranda. Ytterligare ett (litet) hus fanns på tomten som beboddes av en vän till morfar.Min morfar var mycket intresserad av trädgårdsskötsel minns jag och det fanns mycket blommor, häckar och prydnadsträd.Huset hade en sluttande tomt, plan på ena sidan och brant på den andra. "Stora grinden" låg uppe vid den plana sidan och den bakre grinden vette mot en grusväg som gick längs med något vatten.Jag tror huset såldes i slutet på 60-talet och jag har själv inte varit där på över 40 år.Det vore roligt att veta om huset finns kvar.
Susanna Chapman, Enköping
2002-03-25
TILL MONICA!
Hej och tack för ditt trevliga inlägg. Huset du omnämner, professor Smiths, är av stort intresse för dokumentation. Har du möjligen mer att tillföra, bilder, berättelser, historik mm. Du får gärna maila till mig om du har möjlighet. Bästa hälsningar. glasverandan@swipnet.se
Sven-Erik Sihlberg
20020325
Kul att läsa om Kummelnäs där jag växt upp på 50-talet där nu Porsmossverket nu ligger, där mor min städade hos professor Smith uppe på höjden vid båtvarvet. Lyckan var på vintern när man fick åka häst och släde med farbrorEriksson till Grävlingsberg, och att jag hade klasskamrater som bodde i gamlaättiksfabriken allmänt kallad Vita längan.
Monica
25/3-2002
Mycket intressant sida. P.S. "Byggfolk" är inte kloka! riva en byggnad som är i grunden äldre än 300år!! D.S.
A. Terberger
2002-03-24
Imponerade dokumentation och uppläggning. Jag har absolut ingen anknytning till området, men har redan förstått, att det finns all anledning i världen att slåss för dess bevarande till kommande generationer.
per.ekdahl2@telia.com
2002-03-24
Bostadsbristens Stockholm, då 1950.Bodde med mina föräldrar ett år i en vinterbonad sommarstuga som vi hyrde av Kalle och Frida Gustavsson. Gick i söndagsskola i kapellet, som hade en bugande "negerdocka". Jag har bara besökt Kummelnäs en gång sedan dess och det var 1964... Mycke´nostalgi när jag läste i DN idag.
Margareta Widell i Göteborg
2002-03-24
Bra artikel i DN. Kämpa på så att området inte förtätas alltför mycket. Då ser det snart ut som omkring Rensättra Gård, och det vore inte roligt. Det är ju för naturens skull man vill bosätta sig i områden som dessa.
Louise K.
2002-03-24
Hej!Läste artikeln om Kummelnäs i DN idag och gick sen in på nätet och tittade i materialet här. Jag blev intresserad eftersom min familj hade sommarstuga i Riset ca 1943-1962 och jag tillbringade hela somrarna där under min barndom. Det var spännande att gå igenom bild och text och jag vill uttrycka min beundran för allt arbete Ni har lagt ner på att samla och ordna materialet och på det sätt det är presenterat. Imponerande, tycker jag.
Barbro Jägerland
2002-03-24
Svar till Hugo Smith.
Tack för din synpunkt, som du förstår är gårdens historia spridd inom flera områden och vårt arbete därmed begränsat. Men du får gärna lämna egen informatiom vilket givetvis gäller er andra som läser vår hemsida. Bästa hälsningar,
Sven-Erik Sihlberg
2001-03-24
Mycket intressant att läs om Kummelnäs.Jag saknar till viss del uppgifter om varvets historia eftersom jag har en släktanknytnig till en tidigare ägare.
Hugo Smith
2002-03-24
En eloge till er som gjort detta material tillgängligt! Under tiden 1979-1994 bodde jag i Östra Orminge. Jag genomförde då många promenader i kummelnäsområdet. Det var mycket fatasieggande och inspirande. Ofta funderade jag på vilka människor som bott i husen och den historia som var knuten till de olika fatigheterna. Ett område som detta är för mig ett exempel på en genuin kulturbyggd. Jag hoppas därför att det kommer att bevaras för framtiden.
Anders Malmsjö
2002-02-10
Svar till CE Eriksson.
Tack för inlägget. Det fanns faktiskt en hamnbassäng för lastning och lossning framför Ättiksfabriken. Du ser dess främre kant på en av bilderna. Det existerar även ett foto av gården med en skuta förtöjd i bassängen. Tyvärr fick vi inte med det i utställningen. Besöker man platsen idag är det svårt att tro att det funnits en hamnbassäng där eftersom nya hus anlagts och vattendraget mer och mer täcks över med garageinfarter och liknande, men med lite fantasi kan man föreställa sig hur det måste ha sett ut.
Peter Zethraeus
2002 02 09
Kummelnäs hisoria är ett trevligt ochutmärkt initiativ, men...
Det har aldrigfunnits någon hamn vid ättiksfabriken.Varvet i Lövbergaviken hette KummelnäsBåtvarv 1875-1931. Varvet i Kummelnäsviken heter nu som förr Kummelnäs Varvoch anlades 1925 som pråmvarv.
C,-E. Erikson
2001-12-14
Kul att ni skiver och forskar i vår egen historia,fortsätt och gräv gärna djupare.Min far är Karl-Arne Wickberg, son till Herman och Victoria. Victoria var dotter till Oskar Jonsson som startade trädgårdsmästeri på Risvägen 35. Jag känner historiens vingslag.
Peter Wickberg
11december
Kul att läsa om gamla Kummelnäs. Min morfar och Mormor köpte tomt där1912
Björn B
2001-11-30
Trevligt, jag kommer att besöka denna sida flera gånger i framtiden.
Harri Kanerva
2001-11-29
Fantastiskt fint jobb!
Lars
2001-11-29
Jag tycker att alla ni som jobbat och varit/är engagerade i vår historia är jätteduktiga. Vi som läser på hemsidan Kummelnas.net får bra och kul läsning en lång stund. TACK!
Maria Svärd
011129
Fint jobbat!
Kinne Timner
2001-11-29
Hej.Vilken trevlig hemsida.Jag har tagit mig tid att läsa alla sidor, vilket genast avslöjar ett mått på den kvalitet och överskådlighet produktionen har. Det är synnerligen intressant att konstatera att kulturhistoriska eldsjälar tagit sig tid att presentera matrialet så bra.Jag bugar mig, all heder.
Simon Wikberg i Backeböl.
2001-11-28
Arbetsgruppen för Kulturhistorisk Miljö önskar alla besökare välkomna till web-versionen av utställningen om Kummelnäs Historia!
Anders Lundell, web-ansvarig